Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Türkiye’yi ziyaret eden Güney Koreli heyeti İstanbul’da vakfın araştırma gemisi MARU’da ağırladı. Heyet, TÜDAV ve Türkiye İş Bankası iş birliğiyle 2023 yılında hayata geçirilen “Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları” projesi kapsamında, temmuz ayında İstanbul Boğazı’nda Beykoz açıklarına yerleştirilen şamandıranın bulunduğu bölgede deniz çayırlarına yönelik incelemelerde bulundu.
Marmara’daki deniz çayırlarını şamandıralarla korumayı ve deniz çayırları hakkında toplumsal bilinci artırmayı hedefleyen proje hakkında genel bulguların paylaşıldığı buluşmada, deniz ekosisteminin korunmasına yönelik bölgesel ve küresel çözüm önerileri ele alındı.
“DENİZ ÇAYIRLARININ KORUNMASI ULUSLARARASI BİR MESELE”
Güney Koreli heyetin ziyaretine ilişkin açıklama yapan TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, misafir heyete İstanbul Boğazı'na yerleştirilen araştırma şamandıraları hakkında detaylı bilgi verdiklerini söyledi. Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Türkiye’ye gelen ve vakfı ziyaret eden Güney Kore heyetine, yaptıkları çalışmalara dair bilgi aktardıklarını belirten Prof. Dr. Öztürk, deniz çayırlarının korunmasının sadece yerel değil, uluslararası bir mesele olduğunun ve küresel iş birliğinin öneminin vurgulandığını ifade etti.
Prof. Dr. Öztürk, “Ayrıca 2026 yılında Güney Kore’nin Yeosu şehrinde ‘Geleceği Birbirine Bağlayan Adalar’ ana temasıyla düzenlenecek olan ‘Dünya Adalar Fuarı’ için bilgi alışverişinde bulunduk. 30 ülkeden 3 milyon insanın ziyaret etmesi beklenen fuarın hazırlık süreçleri ile ilgili de olası iş birliklerini değerlendirdik” dedi.
Güney Koreli heyetin, özellikle bir sivil toplum kuruluşunun politika oluşturma sürecindeki etkileyici katkılarına dikkat çektiği bu ziyaret, hem Türkiye ile Güney Kore arasında deniz koruma alanlarındaki iş birliğini güçlendirmesi hem de STK’ların deniz ekosistemlerinin korunmasındaki önemli rolünü vurgulaması açısından önem taşıyor.
İSTANBUL (UHA) - SEZGİN AKKOYUN
SON YAZILAR