İSTANBUL MODERN’E YEŞİL BİNA SERTİFİKASI: RENZO PİANO İMZALI YAPIYA LEED ALTIN ÖDÜLÜ

İstanbul Modern’in Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni binası, sürdürülebilirlik ve çevre dostu özellikleriyle LEED Altın Sertifikası’na layık görüldü. Bina, enerji tasarrufu ve çevresel etkilerin minimize edilmesiyle dikkat çekiyor.

İstanbul Modern’e Yeşil Bina Sertifikası: Renzo Piano İmzalı Yapıya LEED Altın Ödülü

2023’te ziyarete açılan İstanbul Modern’in Renzo Piano imzalı yeni binası, 2017’de başlayan değerlendirme süreci sonucunda ABD Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından verilen LEED Altın Sertifikası’nın sahibi oldu.

Renzo Piano Building Workshop tarafından tasarlanan, İstanbul Modern’in kurucu sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu ve ana sponsoru Doğuş Grubu-Bilgili Holding’in katkılarıyla inşa edilen yeni müze binası; sürdürülebilir malzemelerin tercih edilmesi, çevreye duyarlı inşaat tekniklerinin kullanılması, erişilebilirlik ilkelerine özen gösterilmesi, enerji tüketiminin minimize edilmesi ve atık kontrolü gibi yeşil bina kriterlerini karşılaması sebebiyle bu sertifikayı almaya hak kazandı.

10.500 metrekarelik kullanım alanına sahip müze binası, enerji tasarrufu, malzeme seçimi ve iç mekân hava kalitesi performanslarını iyileştirerek çevresel etkilerin azaltılması gibi LEED Altın Sertifika standartlarına göre tasarlanıp inşa edildi.

Müzenin seyir terasının çatısını kaplayan güneş panelleri sayesinde binanın enerji ihtiyacının yüzde 8’i yenilenebilir enerjiyle karşılanıyor. Yapının değişken ısı kütlesi göz önünde bulundurularak belirlenen ısıtma ve soğutma stratejisi, enerji verimliliği sağlıyor. Akıllı otomasyon sistemi kullanılarak ısıtma ve soğutma sistemlerinin performansı artırılıyor.

Boğaziçi’nin ışık yansımalarıyla pırıldayan sularından ilham alınarak tasarlanan bina, üç boyutlu biçimlendirilmiş alüminyum panellerle kaplı cephesiyle, günün her saatinde değişen güneş ışığı ve sudan gelen yansımalarla ışık ve gölge oyunları yaratıyor. Zemin katta; kütüphane, bilgilendirme noktaları, eğitim atölyeleri, kafe ve mağaza bulunuyor. Şeffaf zemin kat, üst katlardaki fuaye alanlarında da devam ederek ziyaretçilerin binanın çevresiyle sürekli bir görsel etkileşim halinde olmasına olanak tanıyor. Birinci katta fotoğraf galerisi, kısa süreli sergi salonu, eğitim ve etkinlik odaları yer alıyor. Aynı katta, İstanbul Modern’in eski binasında olduğu gibi Boğaz ve tarihi yarımada manzarasına sahip bir terasta restoran bulunuyor. Koleksiyon ve süreli sergi salonları ise ikinci katta yer alıyor. Boğaziçi ve Haliç’in buluştuğu özel bir konumda yer alan İstanbul Modern, çatısını tamamen kaplayan yansıtma havuzu ve platformuyla suyun üstündeki kent yansımasını denizle bütünleştirerek benzersiz bir seyir deneyimi sunuyor.

İSTANBUL (UHA) - SEZGİN AKKOYUN

BELEDİYELER

EKONOMİ