İZMİR KÖRFEZİ İÇİN ACİL EYLEM PLANI: KİRLİLİKLE MÜCADELE BAŞLADI

İzmir Körfezi’nde kirlilik ve balık ölümleri ile mücadele için hazırlanan 15 maddelik acil eylem planı açıklandı. Çalışmalar, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi ve derelerin iyileştirilmesi gibi önlemleri içeriyor.

İzmir Körfezi İçin Acil Eylem Planı: Kirlilikle Mücadele Başladı

İzmir Körfezi’nde meydana gelen çevresel sorunlar, balık ölümleri ve kirliliğin çözümü için hazırlanan 'İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı' kamuoyuna duyuruldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank’ın başkanlık ettiği toplantıya, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Su Ürünleri ve Fen Fakültesi öğretim üyeleri ile bilim insanları, bürokratlar ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.

“Eylem Planının Maddelerini Rektör Budak Açıkladı”

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, toplantıda yaptığı açıklamada, "İzmir Körfezi’nin ekosistemini korumak ve geleceğe sağlıklı bir çevre bırakmak amacıyla hazırlanan 15 maddelik acil eylem planını paylaştık. Bu plan kapsamında Körfez’de çevresel sürdürülebilirliği sağlamak, biyolojik çeşitliliği korumak ve kirliliği azaltmak için somut adımlar atacağız. Üniversitemiz akademisyenlerinin de katkı sunduğu bu çalışmada aktif rol üstlenmeye devam edeceğiz" dedi.

3 Ayrı Çalışma Grubu Oluşturuldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kirlilikle mücadele kapsamında İzmir Körfezi’nin kurtarılması için ilgili kurumlara talimat verdi ve İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu’nun oluşturulmasını sağladı. Ardından bölgeye giden Bakan Kurum, 35 akademisyenden oluşan Bilim Kurulu’nun Körfez’in temizlenmesi için acil, kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları hazırlayacağını duyurmuştu. Bu süreçte Bilim Kurulu üyeleri, “İklim Değişikliği ve Modelleme Çözümleri”, “Atıksu Altyapısı ve Derelerin İyileştirilmesi” ve “Deniz Ekosisteminin Değerlendirilmesi ve İyileştirilmesi” başlıklarında üç ayrı çalışma grubuna ayrılarak harekete geçti.

İlk Adımlar Atılıyor

İzmir Körfezi’nde yapılacak ilk çalışmalar arasında, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin mevzuata uygun şekilde işletilmesinin sağlanması, İZSU’nun yönetmeliklerinin güncellenmesi ve atık su arıtma tesislerinin iyileştirilmesi yer alıyor. Ayrıca derelerde temizlik çalışmaları başlatılacak ve tüm atık su ve yağmur suyu hatlarına yapılan bağlantılar tespit edilecek. Deşarjların izlenmesi ve denetimlerin sıkılaştırılması planlanıyor. Körfezdeki oksijen seviyesini artırmak için yeni yöntemler belirlenecek ve dip çamuru temizliği için hazırlıklar yapılacak.

İZMİR (UHA) - AYDAN YALÇIN

BELEDİYELER

EKONOMİ