VATANDAŞLAR BETON SANTRALİNİN FAALİYETİNİN DURDURULMASI İÇİN SAMANDAĞ KAYMAKAMLIĞI’NA BAŞVURDU

Hatay'ın Samandağ ilçesi Atatürk ve Yeşilada Mahallesi sakinleri Beton Santralinin faaliyetinin durdurulması ve şehir dışına taşınmasının sağlanması talebine ilişkin Samandağ kaymakamlığına dilekçe verdi.

VATANDAŞLAR BETON SANTRALİNİN FAALİYETİNİN DURDURULMASI İÇİN SAMANDAĞ KAYMAKAMLIĞI’NA BAŞVURDU

Samandağ Kaymakamlığı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına, TİP Samandağ Belediye meclis üyesi Ferit Diker, Çevre Koruma ve Turizm Derneği başkanı Mişel Atik, Samandağ Eğitim-Sen adına Esat Kudret Yeşilada Mahalle muhtarı Ali Özçelik ve Mahalle sakinleri katılarak destek verdi. 

Kaymakamlığa verilen dilekçede şu ifadelere yer verildi;

“Hatay İli Samandağ’ı İlçesi Atatürk Mahallesi 822 Ada 73 parsel sayılı taşınmazda kurulumu tamamlanan ancak ruhsatsız bulunan Hatay İli Samandağı İlçesi Atatürk Mahallesi 822 Ada 73 parsel sayılı taşınmazda kurulumu tamamlanan ancak ruhsatsız olan beton santralinin faaliyetinin durdurulması ve mahalleden, şehir dışına, taşınması gerekmektedir.

Anayasanın 56. maddesinde “ Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması” kenar başlığı altında düzenlenen “ Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” hükmü gereğince devletin vatandaşın, sağlığını olumsuz etkileyecek faaliyetlere girişmemesi, insanların sağlığını tehdit edecek faaliyetleri durdurması ve ortadan kaldırması gerektiği, insanlara sağlıklı bir çevre yaratma sorumluluğu gibi anayasal bir ödevi bulunmaktadır.      

Beton santralleri işleyişi itibariyle çevreye toz ve gürültü açısından zarar veren yapılardır. Ayrıca, beton santrallerinde üretim sırasında kullanılan alternatif yakıtlar sonucu açığa çıkan gaz ve tozlar tesis çevresinde yaşayan insanların sağlığını ciddi şekilde etkilediği bilinmektedir. Santral bacalarından salınan ve havayı kirleten küçük partiküller hastalık ve ölümlere neden olabilmektedir. Küçük partiküller çok düşük konsantrasyonlarda bile sağlığı olumsuz etkiler.  Ayrıca bu baca tozları ve gazlar, bitki yapraklarının üst yüzeyinde birikerek renklerinin solmasına, bitkinin ışık alimini/gaz alışverişini engellemekte ve hastalanmalarına neden olmaktadır. Yine santrallerden çıkan baca tozları toprağın havalanmasını ve drenajini bozarak, fiziksel ve kimyasal özelliğinde değişimlere de neden olmaktadır. Ayrıca bu gazlar mevcut potansiyel yerüstü ve yeraltı su kaynaklarını kirlettiğinden bu kaynakların içme ve tarımsal sulama suyu olarak kullanılmasını ve tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkilemektedir. Atatürk Mahallesi içinde, Yeşilada Mahallesi ve Meryem Karaçaylı İlköğretim okulunun dibinde, Bankaların ve Bankamatiklerin dibinde, iş ve çalışma yaşamının yoğun olduğu alanda ve tarımsal alanların ortasında kurulan beton santralinin insan sağlığına ve çevreye vereceği zararın büyüklüğünü tahmin etmek zor olmasa gerek. İnsan, hayvan ve bitki yaşamını tehdit eden beton santralinin faaliyetinin durdurulması, mühürlenmesi ve şehir dışına taşınması için gereğini arz ve talep ederiz.”

 

HATAY (UHA) - MEHMET SERTEL

BELEDİYELER

EKONOMİ