İSTİLACI VE ZEHİRLİ BALON BALIĞI, ROTASINI MARMARA DENİZİNE ÇEVİRDİ

İstilacı tür olarak bilinen zehirli balon balığının yeni rotasının Marmara Denizi olması, bölgedeki balıkçıları endişelendirdi.

İSTİLACI VE ZEHİRLİ BALON BALIĞI, ROTASINI MARMARA DENİZİNE ÇEVİRDİ

 

Akdeniz ve Ege'den sonra rotasını Marmara Denizi'ne çeviren balon balığı, bölgede bulunan balıkçıları endişelendirmeye başladı. Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Karataş, yaptığı açıklamada "Bu balık istilacı bir balık. Eğer gelirse yunuslardan sonra ikinci düşmanımız balon balığı olacak. İnşallah gelmez. Küçük balıkçılarımız zaten zor durumda. Herkes rızkına bakıyor ama bir de o olduğu zaman küçük balıkçının işi gerçekten zor" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Deval ise balon balıklarının 200’e yakın türünün olduğunu, bunların bir kısmının tatlı bir kısmının ise tuzlu suda yaşadığını ifade ederek "Balon balıklarının zehirli olmayan türlerinin de olduğunu ancak zehirlilerin çok büyük tehlike arz ettiğini aktaran Deval, "Bizim sularımızda 8 farklı balon balığı türü var ve Süveyş Kanalı'ndan geliyor. Bunların 4 tanesi zehirli, diğer 4'ünde zehir bulunmuyor. Zehirli türlerde, zehir balığın sadece bir organında değil, kanat, kas, sindirim sistemi ve deri altlarında bile var. O yüzden 'Balığı çok iyi temizlerim, ondan sonra yerim' gibi bir hata yapılmamalı. Bu nedenle Bakanlık, balon balığının yakalanıp karaya bile çıkarılmasını yasakladı. Balon balığı şimdi Marmara ve Karadeniz'e doğru ilerliyor. Aşırı avcılık nedeniyle diğer balık türlerini azalttık ve ortamda sadece bu zehirli balıklar kalmaya başladı. Zehirli balon balıkları diğer balık türlerini yiyor, keskin bir diş yapıları var. Çok fazla ürüyorlar. 1 kiloluk erişkin balon balığının 1 milyon yumurta bıraktığı tahmin ediliyor. Yendiği zaman balığın zehri hemen kendini gösteriyor. Önce insanın dili kuruyor, nefes darlığı, mide bulantısı başlıyor. Müdahale edilemezse yarım saat içinde ölüme neden olabiliyor. Bu nedenle kesinlikle yenmemesi gerekiyor şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, zehri siyanürden daha etkili olan balon balığının kuyruk başına ödeme yaparak azaltmaya ve avını yaygınlaştırmaya çalışıyor.

UHA Haber Merkezi - ÖZKAN KARACA

BELEDİYELER

EKONOMİ