ÇANAKKALE’NİN KARDEŞ KÖYÜNE İNGİLTERE’DEN TARİHİ ZİYARET

İngiltere’den gelen Snettisham köyü heyeti, Çanakkale’nin Küçükanafarta köyünde düzenlenen törenle karşılandı ve dostluk mesajları verildi.

Çanakkale’nin Kardeş Köyüne İngiltere’den Tarihi Ziyaret

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinin Küçükanafartalar köyünün kardeş köyü olan İngiltere’nin Batı Norfolk/King’s Lynn’daki 2600 nüfuslu Stenisham köyü heyeti ziyarete geldi.

Gelibolu Derneği ile İngiltere’deki Gallipoli Dardanelles International Derneği arasında 10 yıldır sürdürülen dostluk ilişkileri sonucunda geçtiğimiz yıl Küçükanafarta Köyü ile İngiltere’nin Batı Norfolk/King’s Lynn’deki 2600 nüfuslu Stenisham köyü arasında karşılıklı kardeşlik köprüsü kurulmuştu.

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Snettisham köyü Konsül Heyeti, Küçükanafarta köyü Muhtarı Ahmet Tuzcuoğlu ve eşini İngiltere’ye davet etmiş, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı’nın destekleri ile bu ziyaret gerçekleşmişti.

Her yıl İngiltere’den Gelibolu’ya gelen GDI Derneği üyeleri, bu yıl da kardeş köyün iki temsilcisini beraberinde getirdiler. Mr. Eric ve Anthea Langford, ilk kez geldikleri Türkiye’de özellikle Küçükanafarta’daki karşılamadan büyük mutluluk duydular.

Köyde büyük coşku ile karşılanan 9 İngiliz misafir, yapılan törende Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtına birlikte çelenk bıraktılar. Saygı duruşu ve iki ülkenin ulusal marşlarının çalındığı ziyarette, yeni seçilen köy muhtarı Engin Çınar ve eşi Mücella Çınar gelen misafirlere çiçek ve el işi hediyeler sundular. Törende Muhtar Çınar bir konuşma yaparak dostluk ve kardeşliğe vurgu yaparak şunları söyledi:

“Bugünün çok önemli bir gün olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl Türkiye’den, Gelibolu yarımadasından, küçük bir köyün muhtarının İngiltere’ye, Norfolk’a küçük bir köyün davetlisi olarak gitmesi, insanlığın bugün en çok ihtiyaç duyduğu dostluk ve karşılıklı anlayış anlamında çok büyük bir adım idi. Bugün ise o adıma karşılık veren değerli misafirlerimizi burada ağırlamak da, o kadar değerlidir. Bugün buraya gelen değerli misafirlerimizden Snettisham köyü yetkilileri olmak üzere her birinize teşekkür ediyorum.
Kardeş köy projemizi baştan beri destekleyen Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na, Haldun Solmaztürk’e ve Gelibolu Derneği Başkanı Süleyman Taş’a da ayrıca teşekkür ederim. Ama en büyük teşekkürü hak eden, on yılı aşkın süredir, 108 yıl önce Gelibolu’da savaşan ülkeler halkları arasında dostlukların gelişmesi, ölen askerlerin anılması ve genç nesillerin savaşın anlamı ve barışın değeri konusunda eğitilmesi için yorulmadan çaba harcayan Gallipoli & Dardanelles International Başkanı John Crowe’dır. Kendisine ve bir kısmı burada aramızda olan GDI yönetim kurulu üyelerine de hassaten teşekkür ediyorum. Bir gün, yüz yıl önce babaları o taburda savaşmış iki İngiliz çıktı geldi ve ‘Babalarımızın savaşarak ulaşmayı başaramadıkları köyünüze bizler dostluk için geldik’ dediler. İşte bugün o ziyareti iade ediyoruz dostluk adına. Bu adımların sürdürülmesini ve Küçükanafarta ile Snettisham köyleri arasındaki bu dostluk köprüsünün, dünya barışına küçük de olsa bir katkı sağlamasını yürekten diliyorum.”

Snettisham Konsül yetkilisi ise gösterilen konukseverliğe, Türk ulusunun bir parçası olan köy halkının içten ve samimi dostluk gösterisini hayranlıkla karşıladıklarını, kendileri için unutulmaz bir gün yaşadıklarını ve döndüğünde bunu bütün Snettisham halkına anlatacağını, bu dostluğun daha sağlam ve kalıcı olması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Törenden sonra gelen misafirler ile bütün köylüler birlikte köyün hazırladığı el işi ikramlıkları büyük bir zevkle paylaştılar. Bugün Küçükanafarta tarihi bir bayram günü yaşadı. Törene Alan Başkanlığı yetkilileri de katıldı. Bu yıl İngiltere’den gelen grubun içindeki Margaret ve Andrew çiftinin ülkemize sırf dostlarını görmek için üçüncü kez geldikleri, diğer üyelerden biri hariç diğerlerinin ikinci gelişleri olduğu bildirildi.

ÇANAKKALE (UHA) - DOĞAN ZELOVA

BELEDİYELER

EKONOMİ