TBB, 6 ŞUBAT DEPREMLERİYLE İLGİLİ KAPSAMLI RAPORU ADIYAMAN'DA AÇIKLADI

TBB, 6 Şubat deprem bölgesi için hazırladığı "Mevcut Durum ve Gelişim Önerileri Raporu"nu Adıyaman’da düzenlenen toplantıda kamuoyuyla paylaştı.

TBB, 6 Şubat Depremleriyle İlgili Kapsamlı Raporu Adıyaman'da Açıkladı

TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra encümen üyelerinin katılımıyla 27-28 Ağustos tarihlerinde Adıyaman’da düzenlenen Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) toplantısında, son hazırlıkları tamamlanan "6 Şubat Afet Bölgesi Mevcut Durum ve Gelişim Önerileri Raporu" kamuoyuyla paylaşıldı. 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremlerle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde meydana gelen yıkımlar ve 50 bin 783 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremlerle ilgili kapsamlı rapora TBB’nin internet sitesinden ulaşılabiliyor.

Bu rapor, Ekrem İmamoğlu başkanlığında 27 Haziran’da gerçekleştirilen encümen toplantısında Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonu kurulması kararı üzerine hazırlandı.

TBB Çalışma Grubu ve Sahada Yapılan Çalışmalar

TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan başkanlığında oluşturulan Deprem Çalışma Grubu, 5 Ağustos'ta başladığı saha ziyaretlerinde Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde yerel yöneticiler, kamu kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve depremzedelerle görüşerek çalıştaylar gerçekleştirdi. Bu görüşmeler ve çalıştaylar sonucunda hazırlanan rapor, Adıyaman’daki encümen toplantısında son halini aldı.

Belediyelerin Güçlendirilmesi Ulusal Öncelik

Raporda, TBMM’de onaylanan On İkinci Kalkınma Planı’nda depremden etkilenen şehirlerin "iklim dostu, afete dirençli ve yaşam kalitesini artıran" bir yaklaşımla yeniden inşa edilmesinin hedeflendiği hatırlatıldı. TBB’nin de bu hedef doğrultusunda deprem bölgesindeki şehirlerin mevcut durumunu analiz ederek üye belediyelerin ihtiyaçlarını belirlemek ve çalışmaları daha etkin yürütmek amacıyla bu çalışmayı yaptığı belirtildi.

Raporda, "Belediyelerimizin güçlendirilmesi ve daha etkin çalışmasını sağlamak ulusal bir önceliktir" ifadesi yer aldı.

Belediyeler de Depremzede Kurumlar

Raporda, depremden sonra belediyelerin hizmet yükünün arttığına ve kapasite-kalite düşüşü yaşadığına vurgu yapılarak, belediyelerin de depremzede kurumlar olarak kabul edilmesi gerektiği ifade edildi. Belediyelerin bina, insan gücü ve ekipman gibi alanlarda ciddi kayıplar yaşadığına dikkat çekilen raporda, belediyelerin yasal, kurumsal ve mali açıdan güçlendirilmesinin gerekliliği vurgulandı.

Belediyelerin Hizmet Yükü Arttı

Deprem bölgesindeki belediyelerin, altyapı çalışmaları ve diğer hizmetler için ciddi kaynaklara ihtiyacı olduğuna dikkat çeken raporda, hizmet yükü ve maliyetlerinin arttığı, ekipman eksikliğinin giderilmesi için önemli bütçelere ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Belediyelere Merkezi Hükümet Desteği

Raporda, kaçak yapılaşma ve riskli binaların tespiti gibi konularda belediyelerin güçlendirilmesi gerektiği, merkezi yönetimin belediyelere istişare ve iş birliği imkanları sağlaması gerektiği vurgulandı. Belediyelerin kamu borçlarının silinmesi veya ertelenmesi, mücbir sebep süresinin uzatılması ve yerel yönetimlerin finansal sorunlarına yönelik çözüm önerileri raporda yer aldı.

Sonuç ve Öneriler

TBB’nin, uluslararası hibe ve fon kaynaklarının deprem bölgesine yönlendirilmesi için çalışmalar yaptığı belirtilirken, belediyelerin şeffaflık ve verimliliğini artıracak platformların kurulması gerektiği ifade edildi. Belediyelerin afet birimlerinin kapasitesinin güçlendirilmesi, afet eğitimlerinin düzenli olarak yapılması ve büyükşehirlerde lojistik merkezlerin oluşturulması önerilen diğer başlıklar arasında yer aldı.

ADIYAMAN (UHA) - RAMAZAN YAVUZ

BELEDİYELER

EKONOMİ