ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN KADINLAR İÇİN MAHALLE ELÇİLERİ PROJESİ

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı Mahalle Elçileri Kadınlar Projesi, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda kadınların farkındalığını artırmayı hedefliyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nden Kadınlar İçin Mahalle Elçileri Projesi

Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Adana Kadın Yaşam Merkezi'nde (AKYM) hayata geçirilecek "Mahalle Elçileri Kadınlar Projesi" dezavantajlı mahallelerdeki kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki bilgi ve farkındalığını artırmayı amaçlıyor. Proje, Sivil Toplum için Destek Vakfı, Bir Adım Var Vakfı ve Turkey Mozaik Foundation’ın katkılarıyla Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği (KÖVED) tarafından yürütülecek.

AKYM’nin merkezinde yer aldığı bu proje, dezavantajlı yedi mahallede yaşayan ve merkezin hizmetlerinden yararlanan yedi kadını "mahalle elçisi" olarak belirleyecek. Mahalle elçilerine toplumsal cinsiyet eşitliği, iletişim ve örgütlenme becerilerini güçlendirmek için farkındalık atölyeleri ve çeşitli eğitimler verilecek. Elçiler, edindikleri bilgi ve becerileri kendi mahallelerindeki kadınlarla paylaşarak toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı yaygınlaştırmayı hedefleyecek.

Proje kapsamında, yedi modülden oluşan üç oturumlu eğitimler verilecek olup, bu eğitimlerde şu konular işlenecek:

  • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın, Uluslararası Belgeler
  • Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele ve Şiddetin Önlenmesi
  • Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evlenmenin Önlenmesi
  • Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı
  • Toplumsal ve Siyasi Katılımda Eksiklik
  • Eğitim, Sağlık ve İstihdam Fırsatlarından Yoksun Bırakma ve Eşit Erişim
  • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sosyal Medyada Yer Alan Ayrıştırıcı Dil

Proje kapsamında belirlenen hedefler ve faaliyetler ise şöyle:

  1. Mahalle elçileri ile tanışma ve tanıtım toplantısı gerçekleştirilecek.
  2. Farkındalık atölyeleri ve eğitimler düzenlenecek.
  3. Kurum ziyaretleri yapılacak ve mahalle elçileri kendi takımlarını oluşturarak bu takımlarla bilgi paylaşım oturumları düzenleyecek.
  4. Kapanış toplantısı düzenlenecek.

Proje aynı zamanda, Adana Kadın Yaşam Merkezi'nin bilinirliğini artırarak daha fazla kadına ulaşmasını hedefliyor. Bu amaç doğrultusunda proje tanıtım videosu hazırlanacak ve sosyal medya paylaşımları yapılacak.

Projenin etkisini analiz etmek için etki değerlendirme çalışmaları ve raporlama yapılacak, ayrıca savunuculuk tavsiye mektubu hazırlanacak. Proje, 8 Mart 2025’te düzenlenecek kapanış etkinliğiyle sona erecek.

ADANA (UHA) - REMZİ YILDIRIM

BELEDİYELER

EKONOMİ