BAŞKAN YÜCEL BAYRAM, TİCARET BAKANI BOLAT’A ADANA İŞ DÜNYASININ SORUNLARINI AKTARDI

ATO Başkanı Yücel Bayram, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'a iş dünyasının finansman ve gümrüklerdeki yavaş ilerlemeye dair sorunlarını aktardı.

Başkan Yücel Bayram, Ticaret Bakanı Bolat’a Adana İş Dünyasının Sorunlarını Aktardı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ev sahipliği için ATO Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram ve yönetimine teşekkür ederek, "Gerçekten burada iftihar ettim. Adana Ticaret Odamızın bu güzel tesisi hayırlı, uğurlu olsun. İş hayatında 41 yıl geçirmiş ve reel sektörde görev yapmış bir kardeşiniz olarak söylüyorum, Türkiye’mizin nereden nereye geldiğinin bence en güzel örneklerinden biri de bu güzel hizmet binasıdır" dedi.

Bakan Bolat, Adana'ya 3 bakan yardımcısı ve 12 genel müdür ile birlikte geldiklerini belirterek, "Yücel Bayram Başkanımızın dile getirdiği sorunları da inceleyeceğiz. Yapabileceklerimizin hepsini yapacağız. Biz Ticaret Bakanlığı olarak, ticarette, sanayide ve tarımda çok önemli gücü olan Adana ilimizle diyalog halindeyiz. Yücel Bayram Başkanımızın ifade ettiği gibi birçok platformda görüşüyoruz. Karşılıklı toplantılar yapıyoruz. Üyelerin ilettikleri sorunları çözme gayreti içindeyiz" ifadelerini kullandı.

Yaşanan Sorunları Anlattı

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve ekibine ATO’ya yaptıkları ziyaretten dolayı teşekkür ederek hediye takdim etti.

ATO Meclis Salonu’nda düzenlenen ve Oda başkanlarının yanı sıra çok sayıda STK temsilcisinin katıldığı toplantıda konuşan ATO Başkanı Yücel Bayram, ticaretin merkezi olan Adana Ticaret Odası’nın 38 bin üyesi, 121 meclis üyesi bulunduğunu ve 46 sektörle temsil edildiğini belirtti.

Başkan Yücel Bayram, iş dünyasında yaşanan sorunlarla ilgili şunları söyledi:

"Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin etkinleştirilmesine yönelik bugüne kadar çok sayıda uygulamanın devreye alındığını gördük ve bu adımları destekliyoruz.

Ancak, finansmana erişimde işletmelerin önünde duran ve giderek büyüyen bir sıkıntı var. Bu sıkıntı, ticaretin çarklarının dönmesine engel oluyor. Ticari hayatın yavaşlamaması için işletmelere pozitif ayrımcılık yapılabilir ve ticari kredi kartlarına getirilen sınırlamalar kaldırılarak piyasaya bir rahatlama getirilebilir. Farklı sektörlerde hizmet sunan esnaf ve işletmelerin ödeme yapmasına ve ürün almasına imkan sağlayan ticari kredi kartlarının kullanımına yönelik sorunların çözülmesi tüccarın nefes almasına imkan tanıyacaktır. Ticari kredi kartlarında limitlerin düzenlenmesi, reel faizlerin altında bir faiz oranıyla işlem yapılması ve 6-9 taksit gibi ödeme imkanlarının güncellenerek hayata geçirilmesi gerekmektedir. Tüccar, ticari kredi kartlarının kullanımının zorlaşması nedeniyle eski ödeme şekillerine, yani çek-senetle alışverişe geri dönmek zorunda kalıyor. Ticari kredi kartlarının düzenlenmesi, hem ticari güveni artıracak hem de kayıt dışı ticaretin önüne geçilmesine katkı sağlayacaktır.

Ayrıca, çek karnelerinden alınan 9.270 TL'lik masraf, tüccar için ek bir yük oluşturuyor. Bu masrafın kaldırılması ve ticari kredi kartlarının kullanımının kolaylaştırılması, iş dünyası olarak sizlerden beklentimizdir."

Konut Kredileri

Bölgemizde yaşanan ve 11 ilimizi derinden etkileyen 6 Şubat Depremi sonrasında birçok vatandaşımız evsiz kaldı.

Finansmana erişimin zorlaşması, konut edinmeyi daha da zorlaştırıyor. Bu nedenle, deprem bölgesi öncelikli olmak üzere BDDK’nın belirlediği konut kredisi oranlarındaki kısıtlamaların kaldırılması ve evin ekspertiz bedelinin minimum %70 oranına yükseltilmesi talep edilmektedir. Ayrıca, konut kredisi faiz oranlarının %1,49 ile %1,89 seviyelerine çekilmesi de inşaat sektörünü canlandırmak için önemli olacaktır. Bu adımlar, depremzedelerimizin konuta erişimini kolaylaştıracak ve inşaat sektörünü yeniden canlandırabilecektir.

Gümrüklerde İşler Yavaş İlerliyor

Gümrüklerde işlerin yavaş ilerlemesi, tüccarların zaman ve maddi kayıp yaşamasına neden oluyor. Ayrıca, Adana Gümrük Müdürlüğü’nün E-5 Karayolu üzerine taşınmasını talep ediyoruz.

Irak, Türkiye'nin en çok ticaret yaptığı ülkelerden biri, ancak ulaşımda sıkıntılar yaşanmaktadır. Adana Uluslararası Havalimanı'ndan Irak'a doğrudan uçak seferlerinin başlamasını talep ediyoruz."

ADANA (UHA) - REMZİ YILDIRIM

BELEDİYELER

EKONOMİ