Hakkında

  • BİLAL GELDİ 3 Yazı

    Tüm Yazıları
ABD'deki İnsan Hakları İhlalleri

2023 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki insan hakları durumu kötüleşmeye devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde insan hakları konusu giderek kutuplaşıyor. İktidardaki azınlık, siyasette ve ekonomide hakim konumda olduğu için sıradan insanların çoğunluğu giderek ötekileştiriliyor, temel hak ve özgürlükleri göz ardı ediliyor.

ABD uzun süredir hegemonyacılığa bağlı kaldı, güç siyaseti uyguladı ve insani krizler yarattı. 11 Eylül saldırılarından sonra ABD'nin denizaşırı "terörle mücadele" operasyonları yürüttüğü tiyatrolarda ölenlerin toplam sayısı en az 4,5 ila 4,7 milyon arasında değişiyor. ABD ordusu, "vekalet gücü" programı aracılığıyla diğer ülkelerin egemenliğini ve insan haklarını ihlal etti. Çatışma bölgelerine silah sağlamaya devam ederek çok sayıda sivilin ölümüne neden oldu.

Ünlü Guantanamo hapishanesinde ciddi insan hakları ihlalleri hâlâ devam ediyor. Tek taraflı yaptırımların uzun vadeli ve gelişigüzel kullanılması ciddi insani sonuçlara yol açmıştır. Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki herhangi bir ülkeden daha fazla yaptırım kullanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde insan hakları esas olarak yalnızca birkaç kişinin yararlanabileceği ayrıcalıklardır

Devamı
Barışın Gölgesinde: Çocuklar Güvende Kalsın

Dünya, tarihin her döneminde savaşlarla sarsıldı. Büyük imparatorluklar, sınırlarını genişletmek için mücadele etti; uluslar kendi bağımsızlıklarını savunmak için savaştı. Ancak bu savaşların bedelini genellikle masum çocuklar ödedi.

Onlar, savaşların yıkıcı etkilerini, ailelerinden kopmanın, eğitimden mahrum kalmanın ve yaşama sevinçlerini kaybetmenin acısını yaşadı.Çocuklar, toplumun geleceğini temsil eder. Onların sağlıklı, güvenli ve huzurlu bir ortamda büyümeleri, yalnızca bireylerin değil, tüm dünyanın yararınadır.

Ne yazık ki, savaşlar çocukların hayatını altüst eder. Eğitimden uzak kalmaları, psikolojik travmalara maruz kalmaları ve temel ihtiyaçlardan mahrum olmaları, onların potansiyellerini gerçekleştirmelerine engel olur.

Bir düşünün, eğer savaşlar olmasa nasıl bir dünya olurdu? Çocuklar barış içinde büyüyecek, kaliteli bir eğitim alacak ve yeteneklerini keşfetme fırsatı bulacaklardı. Farklı kültürlerle tanışarak hoşgörülü ve empati dolu bireyler olarak yetişeceklerdi.

Savaşın yarattığı yıkımdan uzak bir dünyada, çocuklar umut dolu bir geleceğe doğru adım atabileceklerdi.Hepimiz, çocukların barış ve huzur içinde yaşayabileceği bir dünya için çaba göstermeliyiz. Savaşların durması, çocukların yaşam haklarının korunması ve onların eğitim, sağlık ve güvenlik gibi temel haklarının sağlanması için birlikte çalışmalıyız.

Çocuklar, savaşların yıkıcı etkilerinden uzak, mutlu ve sağlıklı bir yaşamı hak ediyor.Bu amaçla, sivil toplum kuruluşları, hükümetler ve uluslararası örgütler birlikte çalışarak çocukların haklarını savunmalı ve savaş bölgelerinde yaşanan zulümleri durdurmalıdır. Unutmayalım, savaşsız bir dünya, çocukların umut dolu bir geleceğe sahip olabileceği bir dünyadır. Savaş olmasa, çocuklar yaşasa...

Devamı
LGS Öncesi Dişini Kıran Öğrenciler Diş Hekimi Sırasına Girdi !

Yaşadıkları LGS stresi nedeniyle dişini kıran öğrenciler, diş hekimleri önünde kuyruk oluşturduğu belirtildi. Diş Hekimi Yalnız, “Acil müdahale gerektirenlerle tedaviye başladık. Bazı öğrenciler şu an bu işlemlerle uğraşmak istemedikleri için LGS’den sonrası için randevu aldı. Sınavdan sonra tedavilerine başlayacağız” dedi. 

Liselere Giriş Sınavı (LGS) 6 Haziran’da, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ise 26-27 Haziran’da yapılacak. Sınavlara sayılı günler kala sınav stresi ve koronavirüs endişesini bir arada yaşayan öğrencilerde dişleri sıkma yani bruksizm hastalığı görülüyor. Dişlerini sıkan öğrenciler, dişlerini kırabiliyor, diş dolgularına zarar verebiliyor hatta çene eklemi, kulak, baş, yüz, boyun ve sırt ağrıları çekebiliyorlar.

‘Uykuda oluyor’

Bruksizm hakkında bilgi veren Dentaluna Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Diş Hekimi Arzu Yalnız, “Genellikle uyku halindeyken olan bu durumda kişi bunu bilinçsiz bir şekilde yapar ve uyandığında dişlerini sıktığını hatırlamaz ama dişlerinde ve çene kaslarında ağrı hisseder” dedi.

Pandemiyle zirve yaptı

Yalnız, son yıllarda iş dünyasında çok daha fazlaca görülür bir hal alan ve bu nedenle patron hastalığı olarak da tanımlanan bu rahatsızlığın sınava hazırlanan öğrencilerde de çok yaşandığını söyledi.  Arzu Yalnız, “Her yıl bu tarz vakalarla karşılaşıyoruz. Ancak geçen yıldan itibaren daha da arttı. Çünkü sınav stresine sınavda koronavirüs olurum endişesi de eklendi.  Bunlar da öğrencilere stres olarak döndü” dedi. 

Randevular sınav sonrasına

Yalnız, “Son zamanlarda bu nedenle baş ağrısı çektiğini hatta dolgularının kırıldığını belirten öğrenciler var. Acil müdahale gerektirenlerle tedaviye başladık. Bazı öğrenciler şu an bu işlemlerle uğraşmak istemedikleri için LGS’den sonrası için randevu aldı. Sınavdan sonra tedavilerine başlayacağız” diye konuştu. 

Çözümü var mı?

Bruksizmin sebepleri gibi tedavisinin de farklılık gösterdiğini aktaran Diş Hekimi Arzu Yalnız, çözümüne yönelik ise şu bilgileri verdi: “Gece diş sıkmanın çözümüne yönelik her hastaya özgü yapılan gece plakları kullanılabiliyor. Bu hareketli protez şeklinde, dişlerin üzerine yerleştirilen bir plak. Bazen bunlar yeterli olmamakta stres için psikolojik destek alınabilmekte ya da bruksizm için ilaç enjeksiyonu uygulanabilmekte.” 

İskelet yapısını bozabilir

Bu tür rahatsızlıkların hissedilmesiyle birlikte hemen doktora başvurulması ve en kısa sürede önlem alınması gerektiği uyarısında bulunan Arzu Yalnız, “Aksi halde, diş sıkmayla başlayan rahatsızlık iskelet yapısını bozabilecek boyutlara kadar uzanabilir” şeklinde konuştu.

Devamı