ORTAYA KARIŞIK 21 MART

ORTAYA KARIŞIK 21 MART

     Evet güzel bir deyimdir ortaya karışık. Birçok anlamı da beraberinde getirir. Yalnız bu deyim ülkemizde çoğunlukla yemek ifadesi olarak kullanılır. Ancak ben yemek olarak değil de gün olarak kullanmak istiyorum bu deyimi. Malum bugün 21 Mart! 21 Mart’ın anlamı ve önemi çok büyük olsa gerek ki bugüne dair birçok önemli günü aynı zaman dilimine sığdırmaya çalışmışız. Şimdi ben bugüne özel olan günleri sırasıyla açıklamak istiyorum.

     Birincisi, 21 Mart Nevruz Günü. Bugüne dair çok fazla anlatım ve anlam yüklenmiştir. Bana göre aslı ve en değerlisi, yaşamın başlaması, doğanın kendini yenilemesi ve canlanmasıdır. Doğa kendisini yenilemeye başladığında üzerinde yaşamaya çalışan tüm canlılar da doğal olarak bu yenilenmeye ve değişime uyma gerekliliği hissedecektir. Yani mevsimsel olarak da baharın başlangıcı olarak bilinmektedir. Bir başka görüş de Göktürklerin Orta Asya’dan çıkışı olarak kabul edilmektedir. Mevsimsel düşündüğümüz de ekinoks olarak da adlandırılan gece gündüz eşitliğidir.

     İkincisi, Uluslararası Irk Ayrımıyla Mücadele Günü. Bugünün anlamı da Güney Afrika’nın Sharpeville kentinde apartheid paso yasalarını protesto etmek isteyen göstericilere polis tarafından ateş açılması sonucu altmış dokuz kişinin ölümüne neden olan olay yaşanmıştır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1966 yılında alınan bir kararla tüm dünya ülkelerinin ırk ayrımcılığını önlemek amacıyla çalışma yapmalarının gerekliliği üzerinde durulmuştur.

     Üçüncüsü, Dünya Şiir Günü. Bugün de ilk olarak 1999 yılında Unesco tarafından ilan edilmiş dünya çapında kutlanmaya başlanmıştır. Kimi ülkelerde bugünün ilk çıkış tarihinin çeşitli değişikliklerden geçmiş olmasına rağmen 5 Ekim, 15 Ekim tarihlerinde de kutlanmaktadır.

     Dördüncüsü ise, 21 Mart Orman Günü ve 21-26 Mart Orman Haftasıdır.  Bugüne özel olarak da insanların bağ, bahçe, tarla ve çeşitli ekin alanlarında insan gereksinimlerini karşılamak amacıyla üretim yapmasını teşvik etmek için, ormanların korunmasını sağlamak ve orman oluşturmak, ağaç dikmek adına farkındalık oluşturmak ve insanları bilinçlendirmek gerektiğini düşünmüş olsalar ki, Avrupa Tarım Federasyonu (CEA) 1971 yılında Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’ne (FAO) bir teklif götürmüştür. Bu teklif kabul edilmiş olup, ülkemizde de 1975 yılından bu yana çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam etmektedir.

     İşte bu kadar birbirinden değerli günden herhangi birisini yok saymak olmayacağından ortaya karışık bir şekilde siz değerli okuyucularıma aktarmanın daha doğru olacağını düşünerek böyle bir yazı kaleme aldım. Her dört günün de anlamlı bir şekilde değer bulması ve kutlanması gerekir diye düşünüyorum.

Yaşar Geler

Uz. Eğitimci/Yazar

BELEDİYELER

EKONOMİ