BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL MERKEZİ, SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNE HAZIRLANIYOR

Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde hayvansal ürünlerin elde edilmesi için önemli bir adım attı.

Bingöl Üniversitesi Tarımsal Merkezi, Süt ve Süt Ürünleri Üretimine Hazırlanıyor

Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde hayvansal ürünlerin elde edilmesi için önemli bir adım attı. Merkez, büyükbaş hayvanlarla süt ve süt ürünlerinin üretimine yönelik olarak düzenlendi. Ayrıca, bu alanda akademisyenler ve öğrenciler için uygulama ve araştırma imkanları sunacak.

Bingöl Üniversitesi, “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında arı ürünlerinden sonra diğer hayvansal ürünlere yönelik üretime geçiş yapmayı planlıyor. 5 gebe büyükbaş hayvanın bulunduğu çiftlikte süt ve süt ürünleri elde etmek için çalışmalara başlandı.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, merkezdeki gelişmeleri inceledi ve hayvanların şu an için atılan bir adım olduğunu vurguladı. Çapak, “Burası bizim üniversitemizin çiftlik alanı. Arı ürünleriyle ilgili önemli mesafe katettik. Şimdi biraz alanı büyütüyoruz.

Büyükbaş hayvandan başladık. İlk etapta 5 tane montofon aldık. Bunlar hamile hayvanlar. İnşallah yakın zamanda yavrulayacaklar. Bunların sayısı 10 çıkmış olacak. Başlangıç için bir adım. Bundan sonraki süreçte bunların hem sayısını artıracağız hem de bunlardan farklı ürünler elde etmeye çalışacağız” dedi.

Çapak ayrıca, Elazığ yol güzergâhında bir tanıtım ofislerinin olduğunu ve orada arı ürünleriyle ilgili elde edilen ürünlerin sergilendiğini ve satışlarının yapıldığını belirtti. Ayrıca, hayvanlardan elde edilecek süt ve süt ürünleriyle ilgili planlarını da paylaşarak, “Hedefimiz evet büyükbaş hayvandan başladık ama bununla yetinmek değil.

Önümüzdeki günlerde küçükbaş hayvanlara da el atacağız. İnşallah koyun ve keçilerden de sınır sayıda başlangıç edineceğiz. Arkasından da alanımız geniş. 750 dönümlük bir alan. Burada hem küçükbaş, hem büyükbaş ilgili çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bir de tabii alan büyük olduğu için kanatlı hayvanlara da ağırlık vereceğiz. Bu alan aynı zamanda bir uygulama alanı olacak. Çünkü Ziraat Fakültesi ve Veteriner Fakültemiz mevcut. Öğrencilerimiz gelecekler, gidecekler, bakacaklar.

Bu alanla ilgili tecrübe edinecekler aynı zamanda hocalarımızla bu alanda belki akademik çalışmalarını yürütürken bu oluşturulan ortamdan istifade etmiş olacaklar. Bölgesel kalkınmada, tarım havzanın bir parçası aslında. Tabii biz tarım havzanın altında başlangıçta arı arı ürünleri çalıştık ama orada belli bir noktaya geldikten sonra daireyi büyüttük. İnşallah büyük baştan başladık. Arkasından küçükbaş hayvan gelecek ve arkasında da kanatlı hayvanlarla birlikte alanımızı güzelleştirip Bingöllümüze ve üniversitemize hizmet etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

BİNGÖL (UHA) - AZİZ ÖNAL

BELEDİYELER

EKONOMİ