Hülakü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yönelik bu önergelerde, deprem hazırlıkları ve ağır hasarlı binaların az hasarlı olarak sınıflandırılması konularında iddiaları ele almıştır.
Hülakü, Bingöl’ün deprem riskinin halen çok ciddi bir mesele olduğunu ve bu konuda alınması gereken önlemlerin hayati önem taşıdığını belirtmiştir. Ayrıca, ağır hasarlı yapıların az hasarlı olarak sınıflandırılması iddialarına da vurgu yaparak, bu durumun büyük bir felaketi tetikleyebileceği uyarısında bulunmuştur.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a yönetilen sorular
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a yöneltilen soru önergesinde, 2017 yılında AFAD tarafından hazırlanan “Bingöl’de 7 ve üzerinde bir büyüklükte yaşanacak deprem senaryosu” raporu referans alınmıştır. Bu rapora göre, Bingöl’de olası bir depremde etkilenecek kişi sayısı 254 bin 770 olup, yaklaşık 50 bin binanın sayısının yarısının yıkık, az hasarlı, ağır hasarlı ve orta hasarlı hale geleceği belirtilmiştir. Kritik bilgilere değinilmiştir. Söz konusu senaryoya göre en az 20 bin kişinin az, orta ve ağır şeklinde yaralanacağı, yaklaşık 1100 kişinin de hayatını kaybedeceği öngörülmüştür. Diğer yandan yaklaşık 60 bin yurttaşın barınma ihtiyacının hazır olacağı belirtilmiştir. Maalesef bu vahim senaryonun üzerinden 6 yılı aşkın bir süre geçmiş, Başta 6-7 Şubat 2023 tarihli Maraş depremleri olmak üzere, Elazığ, Malatya’da 6 şiddeti üzerinde depremler meydana gelmiş, Bingöl’de de Karlıova, Kiğı, Yayladere ve Yedisu’da da geçen süre içerisinde çeşitli depremler meydana gelmiştir. Uzmanların da sıklıkla üzerinde durduğu DAF’ın (Doğu Anadolu Fayı) harekete geçme ihtimalinin yüksek olduğu ve mutlak suretle hazırlıklı olunması gerektiği yönündeki uyarılara uyulması gerektiğidir.”
Bu bağlamda;
- Bingöl’e ilişkin güncel bir deprem senaryosu ve tatbikatı söz konusu mudur?
- Bugün itibariyle Bingöl’de kaç çadır stoğu bulunmaktadır?
- Olası bir depremde enkaza müdahale edebilecek kaç iş makinesi ayrılmıştır?
- Kaç kişilik yemek, yatak, ısıtma, ilaç, çocuk maması stoğu vardır?” ifadelerine yer verdi.
Çevre şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Özhaseki’ye Yöneltilen Sorular
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yöneltilen soru önergesinde ise ağır hasarlı binaların az hasarlı olarak sınıflandırılması ve bu durumun hak sahiplerini nasıl etkilediği konularına odaklanılmıştır. Bingöl’de yapılan hasar tespit çalışmalarının sonuçları ve bu çalışmalarla ilgili gelen şikayetler ele alınmıştır. Bu bağlamda, Bakanlığın bu şikayetler konusunda bilgilendirilip araştırma yapması gerekliliği vurgulanmıştır.
Sonuç olarak, Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl’de olası bir deprem felaketi ve bu felaketle mücadele konularına dikkat çekmek amacıyla Meclis’e yönelik bu önemli soru önergelerini sunmuştur. Bu önergeler, deprem riskine karşı alınması gereken önlemleri ve ağır hasarlı yapıların durumunu açıklığa kavuşturmayı hedeflemektedir.
Bu bağlamda;
- Bingöl’de yapılan hasar tespit çalışmalarının sonucunda ortaya çıkan şikâyet ve iddialardan Bakanlığınız haberdar mıdır?
- Bakanlık olarak, bu şikâyet ve iddiaları araştırmak veya incelemek adına herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?
- 2023 yılında, Bingöl’de yapılan hasar tespit çalışmalarından sonra ağır hasarlı olduğu tespit edilen kaç yapı bulunmaktadır?
- 2023 yılında, Bingöl’de yapılan çalışmalara sonucunda ağır hasarlı olduğu tespit edilip daha sonra az hasarlı raporu verilen yapı sayısı kaçtır?
- 2023 yılında, Bingöl’de yapılan çalışmalar sonucunda az hasarlı olduğu tespit edilip daha sonra ağır hasarlı raporu verilen yapı sayısı kaçtır?
- Hasar tespit raporlarının daha sonradan değiştirilmesinin gerekçeleri nelerdir?
- Söz konusu iddialar doğru ise olası bir deprem felaketinde yaşanması muhtemel kayıpların sorumlusu kim olacaktır?”
BİNGÖL (UHA) - AZİZ ÖNAL
SON YAZILAR